Η ανδρογενετική αλωπεκία, η πιο κοινή μορφή τριχόπτωσης, σχετίζεται κυρίως με την υπερβολική ευαισθησία των τριχοθυλακίων στις ανδρικές ορμόνες. Ωστόσο, πολλοί άλλοι παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στην επιδείνωση μιας υπάρχουσας αλωπεκίας: είναι σημαντικό να τους γνωρίζετε για να τους ελέγχετε καλύτερα και να περιορίζετε τη δράση τους, όταν αυτό είναι δυνατόν.
ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Μια ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη για υγιή μαλλιά: οι πρωτεΐνες, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο και οι βιταμίνες είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Οι διατροφικές ελλείψεις μπορούν να αποδυναμώσουν τα μαλλιά, τα οποία στη συνέχεια γίνονται ξηρά, θαμπά και εύθραυστα, αλλά και να προκαλέσουν ή να εντείνουν την τριχόπτωση. Η επιστροφή σε μια σωστή διατροφή είναι συνήθως αρκετή για να σταματήσει η τριχόπτωση.
ΤΟ ΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟ ΣΟΚ
Το στρες είναι μια αντίδραση του οργανισμού σε εξωτερικές επιθέσεις και έχει ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση διαφόρων ορμονών στην κυκλοφορία του αίματος. Μεταξύ αυτών είναι τα ανδρογόνα, ανδρικές ορμόνες που συνδέονται άμεσα με την τριχόπτωση σε άτομα που είναι ευαίσθητα σε αυτές. Το άγχος μπορεί να επιδεινώσει σημαντικά την υπάρχουσα τριχόπτωση, αλλά συνήθως δεν είναι αρκετό για να προκαλέσει τριχόπτωση σε άτομα που δεν υπέφεραν από αυτήν προηγουμένως.
Για τους ίδιους λόγους, το συναισθηματικό σοκ (πένθος, διαζύγιο, έντονος φόβος, ριζική αλλαγή του τρόπου ζωής...) μπορεί κι αυτό να οδηγήσει σε ξαφνική και έντονη απώλεια μαλλιών (τελογενής τριχόπτωση) ή να επιδεινώσει μια ήδη υπάρχουσα ανδρογενετική αλωπεκία.
Η ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ
Κατά τους μήνες μετά τον τοκετό, οι ορμονικές αλλαγές και η υπερβολική κόπωση προκαλούν στις περισσότερες γυναίκες αυξημένη τριχόπτωση. Στα κανονικά μαλλιά, η απώλεια αυτή δεν έχει συνέπειες: τα μαλλιά ανακτούν τη συνήθη πυκνότητά τους σε λίγους μήνες. Ωστόσο, εάν η νεαρή μητέρα πάσχει από ανδρογενετική αλωπεκία, τα μαλλιά που θα αναπτυχθούν μπορεί να είναι πιο λεπτά και πιο λίγα από τα προηγούμενα μαλλιά.
ΤΑ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΑ
Δεδομένου ότι τα μαλλιά συνδέονται άμεσα με τις ορμόνες, τα από του στόματος αντισυλληπτικά μπορούν να επηρεάσουν την τριχόπτωση: ορισμένα έχουν θετική επίδραση, επιβραδύνοντας την αλωπεκία, ενώ άλλα μπορεί να την επιδεινώσουν. Εάν πάσχετε από ανδρογενετική αλωπεκία, μιλήστε με τον γυναικολόγο σας ώστε να σας συνταγογραφήσει ένα κατάλληλο αντισυλληπτικό.
Η ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ
Στις γυναίκες, μεταξύ της εφηβείας και της εμμηνόπαυσης, οι γυναικείες ορμόνες (οιστρογόνα) που εκκρίνονται από τις ωοθήκες αντισταθμίζουν εν μέρει την επίδραση των ανδρικών ορμονών: η ανδρογενετική αλωπεκία είναι πιθανή, αλλά παραμένει πάντα πιο μέτρια από ό,τι στους άνδρες. Στην εμμηνόπαυση, η παραγωγή οιστρογόνων μειώνεται απότομα κατά 80%: δεν είναι πλέον σε επαρκή ποσότητα για να παίξει τον ρόλο του «αντίδοτου» στα ανδρογόνα. Ως αποτέλεσμα, είναι σύνηθες να παρατηρείται επιδείνωση της τριχόπτωσης ή ακόμη και εμφάνιση ανδρογενετικής αλωπεκίας.
ΟΙ ΕΠΟΧΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
Την άνοιξη και το φθινόπωρο, οι κλιματικές αλλαγές (ηλιοφάνεια, υγρασία, θερμοκρασίες) μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη τριχόπτωση. Για ορισμένους ανθρώπους, το φαινόμενο αυτό είναι ήπιο, αλλά για άλλους είναι πολύ έντονο. Ωστόσο, είναι απολύτως φυσικό και δεν πρέπει να αποτελεί λόγο ανησυχίας, εφόσον δεν διαρκεί περισσότερο από 4 έως 6 εβδομάδες. Στη συνέχεια, τα μαλλιά ξαναπυκνώνουν.
Η ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ
Κλινικές μελέτες έχουν διαπιστώσει μια πολύ σαφή, αλλά ακόμη ελάχιστα κατανοητή συσχέτιση μεταξύ της περίσσειας κακής χοληστερόλης και της ανδρογενετικής αλωπεκίας: τα άτομα με υπερχοληστερολαιμία προσβάλλονται σημαντικά συχνότερα από ανδρογενετική αλωπεκία. Είναι όμως η κακή χοληστερόλη που προκαλεί την τριχόπτωση ή είναι η υπερευαισθησία στις ανδρικές ορμόνες (η αιτία της αλωπεκίας) που ευθύνεται για την αύξηση της χοληστερόλης; Το ερώτημα εξακολουθεί να συζητείται στην επιστημονική κοινότητα.
ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
Διάφορα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση ή να επιδεινώσουν σημαντικά την αλωπεκία: η χημειοθεραπεία, η οποία σταματά την ανάπτυξη των μαλλιών στη φάση της ανάπτυξης, αλλά και θεραπείες με ορισμένες ορμόνες ή κορτικοειδή, αντικαταθλιπτικά, αντιφλεγμονώδη, αντιυπερτασικά και β-αναστολείς.
ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ STYLING
Ορισμένα πολύ σφιχτά χτενίσματα (κότσος, αλογοουρά, πλεξούδες) μπορεί να καταπονήσουν υπερβολικά τις ρίζες των μαλλιών. Αυτά τα χτενίσματα, αν γίνονται πολύ συχνά, μπορεί να οδηγήσουν σε τριχόπτωση, φλεγμονή του τριχωτού της κεφαλής και αραίωση.
Ομοίως, σε περίπτωση τριχόπτωσης θα πρέπει να αποφεύγονται επιθετικές συνήθειες για τα μαλλιά, όπως οι χημικές βαφές, το σεσουάρ με πολύ καυτό αέρα ή η πρέσα ισιώματος.