Huidschimmels zijn schimmelinfecties van de huid die door microscopische schimmels worden veroorzaakt.
Ze kunnen voorkomen op verschillende delen van het lichaam, zoals de romp, hoofdhuid, slijmvliezen of de voet of de nagel meer in het algemeen.
Candida, Dermatopfytose en Malassezia zijn de schimmels waar het om gaat bij schimmelinfecties van de huid: symptomen, oorzaken, behandelingen; ze identificeren is de eerste stap naar de genezing.
De verschillende soorten huidschimmels: dermatofytose van de huid en tinea versicolor.
De huidschimmelinfecties door dermatofyten zijn microscopische schimmels die huidinfecties bij de mens en dieren kunnen veroorzaken. De huidschimmelinfecties die door dermatofyten worden veroorzaakt, kunnen verschillende vormen aannemen, zoals de tinea (schimmelinfectie van de hoofdhuid en het lichaamshaar), de nagelschimmel en atleetvoet.
Ze worden meestal overgedragen door rechtstreeks contact met een geïnfecteerde persoon of dier, of door zelfbesmetting door een infectiehaard, vaak aan de voeten.
De huidletsels die door dermatofyten van de huid worden veroorzaakt, zijn meeste rond, goed afgebakend en vertonen een rode boord die wat schilferig is.
De betrokken zones kunnen blaasjes of puisten bevatten. Vaak breiden deze letsels zich uit langs de rand en hebben ze een centrale genezingszone. De jeuk is ongemakkelijk en kan heel erg intens zijn.
De Malassezia is dan weer een schimmel die verantwoordelijk is voor de tinea versicolor van de huid, een veel voorkomende huidinfectie. Deze schimmel, die van nature op de huid van de meeste mensen voorkomt, kan zich overmatig ontwikkelen en ongemakkelijke symptomen veroorzaken op specifieke zones zoals de romp, de nek en de armen, soms op het hoofd en het gezicht.
De tinea versicolor komt vaker voor bij pubers en jongvolwassen en wordt vaak veroorzaakt door hoge temperaturen en vocht. De symptomen van deze huidinfectie zijn onder meer witte of bruine vlekken op de huid, jeuk, huidschilfers en roodheid.
xxDeze vlekken zijn vaak duidelijk afgebakend en kunnen zich uitbreiden over een groter deel van het lichaam. Let wel, deze vlakken worden vaak wit op een huid die door de zon gekleurd is (vandaar de term versicolor die duidt op deze huidschimmel en de zon). De tinea versicolor is niet besmettelijk en jeukt niet.
Tot slot, de Candida albicans is een schimmel die huidinfecties kan veroorzaken in de huidplooien, ook gekend onder de naam intertrigo.
Deze huidschimmel wordt vaak veroorzaakt door hoge temperaturen en vochtigheid in de huidplooien, waardoor een gunstige omgeving wordt gecreëerd voor de groei van de schimmel.
De symptomen zijn onder meer roodheid, jeuk en pijn, alsook de vorming van kloven en korstjes.
Hoe loop je een huidschimmel op?
Hier volgen de mogelijke oorzaken van de huidschimmels die hierboven zijn vermeld: /p>
● Voor huidschimmels door dermatofyten via rechtstreeks contact met een geïnfecteerd persoon of dier. De tinea versicolor en de candida worden niet beschouwd als besmettelijke pathologieën.
● Contact met geïnfecteerde oppervlakken (zoals de grond of douches), enkel voor de dermatofyten.
● Een overmatige transpiratie, die een warme en vochtige omgeving creëert die gunstig is voor de groei van schimmels
● Een immunodeficiëntie, zoals bij HIV of bij de inname van immunodepressiva
● Bepaalde onderliggende ziektes zoals diabetes, obesitas of vaatziekten
● Huidtrauma’s (zoals insectenbeten) die openingen voor schimmels creëren
● Het dragen van knellende kleding of gesloten schoenen waardoor de huid niet kan ademen en een omgeving creëert die gunstig is voor de verspreiding van schimmels
● Een gebrek aan persoonlijke hygiëne, met name een gebrekkige reiniging van de huid.
Genezingstijd van een huidschimmel
De duur van huidschimmels varieert in functie van het soort infectie, de betrokken zone en de algemene gezondheidstoestand van de geïnfecteerde persoon.
In bepaalde gevallen kunnen huidinfecties spontaan verdwijnen, maar in de meeste gevallen dringt een behandeling zich op om de infectie te verwijderen. Het is belangrijk dat je een dokter raadpleegt als de infectie niet verdwijnt nadat hij enkele weken thuis verzorgd werd.
Behandeling van huidschimmels
Vaak worden lokaal aangebrachte behandelingen, zoals schimmelwerende crèmes, gebruikt voor lichte infecties, terwijl ernstigere huidinfecties met orale schimmelwerende geneesmiddelen moeten behandeld worden.
Hygiëne-producten, zoals zachte wasgels voor de huid die gevoelig is voor schimmels, zijn nuttig bij infecties en om zich te beschermen tegen nieuwe infecties.
Vergeet niet je dermatoloog of huisapotheker te raadplegen om een diagnose vast te stellen en om de meest gepaste behandeling te bepalen voor elk soort infectie.
Bronnen:
● Assurance Maladie, Reconnaître une mycose cutanée, 2021.
● Le Manuel MSD, Présentation des infections mycosiques de la peau, 2021.